top of page
  • Forfatterens bildeEventyrplassen vannførelag

2005/2013 Rånåsfoss og Hammern Kraftstasjoner

Oppdatert: 22. jan. 2022

Vannets virkelige kraft

Vannførelaget har alltid søkt til kildene, til det grunnleggende, når vi har planlagt høstekskursjoner. Derfor var det helt naturlig å oppsøke kraftstasjoner for å komme så nær som mulig til vannets iboende kraft.


Den første turen gikk til kraftstasjonen Rånåsfoss i 2005. Det er et av mange kraftverk som utnytter vannføringen i Glomma. Kraftverket ligger i Nes kommune på Romerike og har vært bygget ut i tre omganger.


De første seks turbinene sto klare i 1922, mens den store, nye turbinen var på plass i 1983. Og etter at vi var på besøk ble det bygget nytt hus med seks nye turbiner. Det var klart i 2016.


Den andre turen til vannets kraft-sentra gikk til Hammern kraftstasjon i Maridalen i 2013, den første installasjonen som sørget for elektrisk strøm til Oslo. Det ble startet opp i 1900 og er det eneste kraftverket innenfor hovedstadens grenser. Det er også et av de eldste kraftverkene i landet som fortsatt er i drift.


Utflukten til Rånåsfoss ble lekkert avrundet med middag på Olavsgård Hotel, mens kraft-opphopingen ved Hammeren fikk delvis utløp på Restaurant Larsen.

27 visninger

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page